Op bedevaart gaan is een eeuwenoud gebruik voor religieuze doeleinden. Eeuwen geleden liepen pelgrims al naar ‘heilige’ plaatsen zoals Rome, Santiago de Compostella of Jeruzalem om te bidden, boete te doen van hun zonden en vergeving te vragen. De armen gingen te voet, de rijken op een rijdier. En als het mogelijk was, per boot. Soms niet vrijwillig: een bedevaart doen kon een straf zijn na een misdaad.
De pelgrims reisden meestal in groepen langs een vaste route. Onderweg kregen ze onderdak, gratis eten en ze hoefden geen belasting te betalen. Ze werden ook minder vaak beroofd, hier stonden namelijk zware straffen op. Maar een vakantie was het niet: velen kwamen nooit op hun reisdoel. Ze bezweken aan de ontberingen van het maandenlang lopen, de hitte, ziektes en de zeereis.
In de collectie van het Museum-landgoed Archangelskoje (in de buurt van Moskou) bevindt zich een schilderij van een onbekende pelgrim. Het schilderij roept veel vragen op want zowel de schilder als de geportretteerde zijn onbekend.
In november 2021 publiceerde kunsthistorica Maria Nikitina een catalogus van de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst in Archangelskoje. SCI heeft aan de totstandkoming van dit overzicht meegewerkt. De onbekende pelgrim is één van de schilderijen die in deze catalogus te vinden is.
Lees in deze editie van het schilderij van de maand over het speurwerk rondom dit kunstwerk en kom meer te weten over de samenwerking tussen SCI en het museum in Archangelskoje.