Voor de maand april 2024 richten wij onze aandacht op een schilderij van Rembrandt van Rijn (1606-1669) dat zich in het Poesjkin Staatsmuseum voor Schone Kunsten in Moskou bevindt: Ahasveros, Haman en Esther.
Het verhaal speelt zich af in het Perzische rijk tijdens het bewind van koning Ahasveros (algemeen geïdentificeerd met Xerxes I, die regeerde van 486-465 v Chr.). Het relaas van de mooie Joodse koningin Esther die haar volk redt van de ondergang genoot een aanzienlijke populariteit in het 17e-eeuwse Nederland, een periode gekenmerkt door religieuze, culturele en artistieke bloei. Net als Esther die haar ware identiteit onthulde om haar volk te redden, zagen de Nederlanders zichzelf als verdedigers van hun geloof en vrijheden.
Het boek Esther biedt een rijk en dramatisch verhaal met thema’s als moed, identiteit en goddelijke voorzienigheid. Deze thema’s vormden een vruchtbare voedingsbodem voor Rembrandts verkenning van menselijke emoties en morele complexiteit. De spanning en de uiteindelijke triomf van het verhaal maakten het tot een aantrekkelijk onderwerp voor een kunstenaar die bekend stond om zijn vermogen om diep psychologisch inzicht over te brengen.