SCHILDERIJ VAN DE MAAND

DECEMBER 2023

Het schilderij ‘Jongen met gans’ dat in deze editie van ‘Schilderij van de maand’ hier is afgebeeld lijkt op het eerste gezicht op een onschuldig portret van een jongen. Maar achter dit kunstwerk van de schilder Jacob Gerritszoon Cuyp (1594-1652) uit Dordrecht schuilt ook een andere betekenis. Het schilderij bevindt zich in het Kadriorg Kunstmuseum in Tallinn, Estland en is een pendant van het schilderij ‘Meisje met haan’ dat in hetzelfde museum hangt. ‘Meisje met haan’ was het thema in de editie van november 2023.

Jacob Cuyp was een uiterst veelzijdig schilder en tekenaar. Naast portretten maakte hij veel historiestukken, stillevens en genrestukken. Zijn kinderportretten behoren tot zijn meest aantrekkelijke werken. Vaak portretteerde hij kinderen in een landschap. Jacob Cuyp was de eerste belangrijke schilder in Dordrecht en kan gezien worden als de nestor van de Dordtse schilders.

De schilderijen ‘Meisje met haan’ en ‘Jongen met gans’ maken sinds eind jaren 30 van de vorige eeuw deel uit van de collectie van het Kadriorg Kunstmuseum in Tallinn. In 2012 bracht dit museum haar eerste catalogus uit van de collectie Nederlandse en Vlaamse kunst, ‘The Art of the Low Countries at the Kadriorg Art Museum’.

Kom in deze editie van ‘Schilderij van de maand’ meer te weten over het hier afgebeelde schilderij en de geschiedenis van het Kadriorg museum in Tallinn.

Jacob Gerritszoon Cuyp

’Jongen met Gans’

Het Kadriorg Kunstmuseum,
Tallinn, Estland


 

 

Steun ons

Al meer dan 25 jaar werkt SCI dankzij uw steun. De gekwalificeerde vrijwilligers doen onafhankelijk van enige overheid kunsthistorisch onderzoek. SCI is per project aangewezen op sponsoring en subsidie. De structurele kosten van ons bureau blijven vrijwel ongedekt. Daarom hebben wij donaties van onze Vrienden broodnodig.