SCHILDERIJ VAN DE MAAND

FEBRUARI 2024

De Vlaamse schilder Jan Brueghel de Oude (1568–1625) staat bekend om zijn gedetailleerde landschappen, stillevens en bloemschilderijen. Hij werd geboren in Brussel in een kunstenaarsfamilie, met als vader de prominente schilder Pieter Bruegel (Bruegel) de Oude (1525/1530-1569). Jan Brueghel was een productief kunstenaar die samenwerkte met vooraanstaande Vlaamse schilders van zijn tijd, zoals Peter Paul Rubens, met wie hij een nauwe werkrelatie vormde.

Brueghels werk bevatte vaak ingewikkelde details, levendige kleuren en een nauwgezette weergave van de natuur. Zijn bloemschilderijen, die tijdens zijn leven zeer gewaardeerd werden, zijn vandaag de dag nog steeds bekend. Zijn landschappen beeldden vaak idyllische taferelen uit met rijk gebladerte, glooiende heuvels en verre vergezichten.

Een prachtig bloemstilleven van zijn hand bevindt zich in de collectie van het Nationaal Museum van Servië in Belgrado. In 2003 heeft SCI daar de Nederlandse en Vlaamse collectie bestudeerd en en geïnventariseerd.

Geniet in deze editie van ‘Schilderij van de maand’ van de kunstwerken van Jan Brueghel de Oude en lees meer over het museum in Belgrado.

Jan Brueghel de Oude

’Bloemstilleven’

Nationaal Museum van Servië,
Belgrado, Servië


 

 

Steun ons

Al meer dan 25 jaar werkt SCI dankzij uw steun. De gekwalificeerde vrijwilligers doen onafhankelijk van enige overheid kunsthistorisch onderzoek. SCI is per project aangewezen op sponsoring en subsidie. De structurele kosten van ons bureau blijven vrijwel ongedekt. Daarom hebben wij donaties van onze Vrienden broodnodig.