Havana

SCI heeft een inventarisatie gemaakt in Havana in het Museo Nacional de Bellas Artes. De oorsprong van de collectie ligt in begin 19e eeuw, toen de Spaanse gouverneur van onderwijs een aantal nieuwe schilderijen aanschafte voor de pas opgerichte Academie voor Kunstonderwijs. De grootste uitbreiding van de collectie was tijdens de 20e eeuw, dankzij privé-verzamelaars.

Met behulp van twee Nederlandse restauratoren en vanuit Nederland overgevlogen nieuwste materialen werden in eerste instantie 33 schilderijen opgeknapt ten behoeve van de heropening van het gerenoveerde Nationaal Museum.

Daarna zijn twee Cubaanse restauratoren naar Nederland gekomen voor een aanvullende opleiding bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) in Maastricht, om er met de daar opgedane kennis op Cuba verder mee aan de slag te gaan.

Deze inventarisatie heeft bijgedragen aan een betere kennis van de collectie en daarmee aan het waarborgen van een zorgvuldig onderhoud van de schilderijen. De ‘ontdekking’ medio 1999 van 175 Hollandse en Vlaamse kunstwerken op Cuba in depots van het Nationaal Museum Havana heeft veel aandacht in de media getrokken. Rechts kunt u een artikel downloaden uit Tableau Fine Arts Magazine, december 2001.

FEITEN

Grootte
175 schilderijen
PROJECTDUUR
6 jaar
PROJECTTYPE
inventarisatie, digitalisatie, restauratie, publicatie
MUSEA
DOWNLOADS

PARTNERS:

  • Getty Foundation
  • Instituut Collectie Nederland
  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Rijksdienst Voor Het Cultureel Erfgoed
  • Sluis Cigars
  • Nederlandse Ambassade Te Cuba