SCHILDERIJ VAN DE MAAND

JUNI

Het in het centrum gelegen Nationaal Kunstmuseum in Minsk herbergt de grootste collectie Wit-Russische en buitenlandse kunst van het land. De officiële geschiedenis van het museum begint in 1939. Belangrijke religieuze stukken werden uit kerken gehaald en naar het Museum gebracht. De collectie werd verder aangevuld met kunstwerken uit de Wit-Russische historische musea. En aangevuld met stukken uit de Tretyakov Galerij, het Poesjkin Museum in Moskou en de Hermitage St. Petersburg. In 1941 is de hele collectie naar Duitsland verdwenen.

Na de tweede wereldoorlog is het museum opnieuw opgebouwd. Dankzij particuliere giften is de collectie weer aangevuld en langzaam gegroeid. De kleine Hollandse en Vlaamse collectie is in 2016 door SCI geïnventariseerd.

Maak in deze editie van ‘Schilderij van de maand’ kennis met de schilder Daniël Seghers en zijn prachtige bloemenkransen en lees meer over de bewogen geschiedenis van het museum in Minsk.

 

 

Sinds 1997 inventariseert Stichting Cultuur Inventarisatie (SCI) niet of nauwelijks bekende collecties Hollandse en Vlaamse Meesters in musea in verre buitenlanden (zie projecten website SCI). Ter plaatse heeft SCI de collectie gedocumenteerd en gefotografeerd. Uit de ruim 20.000 foto’s in ons archief presenteren wij vanaf nu maandelijks een of meer foto’s van een bijzonder schilderij.

Daniël Seghers ‘Madonna met Kind, Johannes de Doper en Engel, omgeven door Bloemenkrans’

Kunst Museum van de Republiek
Wit-Rusland, Minsk

Steun ons

Al 25 jaar werkt SCI dankzij uw steun. De gekwalificeerde vrijwilligers doen onafhankelijk van enige overheid kunsthistorisch onderzoek. SCI is per project aangewezen op sponsoring en subsidie. De structurele kosten van ons bureau blijven vrijwel ongedekt. Daarom hebben wij donaties van onze Vrienden broodnodig.