Kazan

Het Tatarstan State Museum of Fine Arts bezit een bescheiden collectie Hollandse en Vlaamse schilderijen met enkele redelijk interessante werken. Kazan werd bezocht naar aanleiding van een eerder bezoek aan de stad van de Nederlandse cultureel attaché te Moskou. Dit bleek echter een te smalle basis voor een vruchtbaar vervolg.

In 2012 werd het contact vernieuwd. Hierbij werden plannen gemaakt voor het ‘Vriendschapsjaar Nederland-Rusland 2013’.

De Tentoonstelling ‘Marius Bauer (1867-1932) Dutch oriëntalist Back in Russia’ werd op twee locaties gehouden, de tweede was het Museum van Schone Kunsten in Kazan. Het Museum voor Schone Kunsten in Kazan beschikt over een belangrijke collectie oosterse objecten, die de werken van Bauer in een heel andere opstelling ook tot hun recht deden komen. Deze tentoonstelling werd van 23 september tot 9 december 2013 gehouden. Verantwoordelijk conservator voor het hele project was Bernard Vermet, SCI.

De tentoonstelling was een groot succes. De Russische pers, waaronder tvKultura heeft ruimschoots aandacht besteed aan deze bijzondere tentoonstelling ‘waarin Rusland door de ogen van een buitenlander wordt gezien’, met name de kroning van Tsaar Nicolaas II in 1896 en de bijhorende entourage vormde een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling en was de aanleiding om het evenement in het Nederland – Rusland jaar te organiseren.

FEITEN

Grootte
30 schilderijen
PROJECTDUUR
2002 - heden
PROJECTTYPE
inventarisatie
MUSEA
DOWNLOADS

PARTNERS:

  • Nederlandse Ambassade Te Moskou