Koeskovo Estate Museum

Het achttiende-eeuwse, 230 hectare grote landgoed Koeskovo is een van de grootste museumcomplexen in Moskou. Het park heeft historische betekenis als monument van de Russische landgoedcultuur van de XVIIIe eeuw. Het behoorde toe aan een veldmaarschalk van Tsaar Peter de Grote, Graaf Boris Sjeremeteev. Diens zoon, Pjotr Sjeremeteev, startte de bouw van het huidige (houten!) hoofdgebouw en de vele luxe tuinpaviljoens. In de museumcollectie, met als basis de meest belangrijke verzamelingen van de Sjeremeteev familie, zijn voorbeelden van prachtig meubilair en decoratieve kunst.

Het oudste gebouw van het paviljoen, het zogenaamde Hollandse huis uit 1749, bezit imitatie-trapgevels met kruisramen, Delfts-blauwe tegelwanden en een volledig ingerichte Hollandse keuken. De schilderijen in het Hollandse huis zijn deels origineel Nederlands en deels Russische imitaties. Een interessant werk in het huis is een zelfportret van Adam Pitten, gesigneerd en gedateerd (1596). De pendant, het portret van een jonge vrouw, bevindt zich in de collectie van Ostankino. Van zijn hand was tot nu toe geen enkel werk bekend.

Verder bevindt zich in de Orangerie van het landgoed Koeskovo een van de belangrijkste verzamelingen porselein in Russisch bezit.

INFORMATIE

ADRES
Ulitsa Yunosti, 2 стр.1, Moscow, Moscow Oblast, Russia, 111402
Telefoonnummer
+7 495 375-31-31
Emailadres
museum@kuskova.ru
Website