SCHILDERIJ VAN DE MAAND

MEI 2023

Het afbeelden van de vijfzintuigen horen, zien, voelen, ruiken, proeven was in de 17e-eeuwse Hollandse en Vlaamse schilderkunst een geliefd thema. Onze rubriek ‘Schilderij van de maand mei 2023’ laat een versie met dit thema zien van de Vlaamse schilder Jan Cossiers (1600-1671).

Jan Cossiers was een Vlaamse barokschilder en tekenaar. Cossiers’ vroegste werken waren beïnvloed door het caravaggisme en laten vooral taferelen uit het dagelijks leven zien. Later in zijn carrière schilderde hij vooral historiewerken en religieuze onderwerpen alsmede portretten.

Het schilderij bevindt zich in Havana, Cuba,  in het Museo Nacional de Bellas Artes. SCI heeft een inventarisatie gemaakt van de 175 Hollandse en Vlaamse kunstwerken op Cuba. Met behulp van twee Nederlandse restauratoren werden 33 schilderijen opgeknapt ten behoeve van de heropening van het gerenoveerde museum. De oorsprong van de collectie ligt in begin 19e eeuw, toen de Spaanse gouverneur van onderwijs een aantal nieuwe schilderijen aanschafte voor de pas opgerichte Academie voor Kunstonderwijs. De grootste uitbreiding van de collectie was tijdens de 20e eeuw, dankzij privé-verzamelaars.

Lees in deze editie van het schilderij van de maand meer over het leven en werk van Jan Cossiers en over het museum in Havana.

Jan Cossiers

’De vijf zintuigen’

Museo Nacional de Bellas Artes,
Havana, Cuba

Steun ons

Al meer dan 25 jaar werkt SCI dankzij uw steun. De gekwalificeerde vrijwilligers doen onafhankelijk van enige overheid kunsthistorisch onderzoek. SCI is per project aangewezen op sponsoring en subsidie. De structurele kosten van ons bureau blijven vrijwel ongedekt. Daarom hebben wij donaties van onze Vrienden broodnodig.