NLRF 2013: Marius Bauer

Tentoonstelling ‘Marius Bauer (1867-1932) Dutch Oriëntalist Back in Russia’ 27 mei – 9 september in het Museum voor Oosterse Kunst in Moskou en van 23 september tot 9 december in Kazan, Republiek Tatarstan.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Bauer Documentatie Stichting, BDS, en met hulp van de Nederlandse Ambassade in Moskou. De tentoonstelling bestond uit 90 objecten waarvan slechts twee uit musea kwamen. De overige 88 kwamen uit de collecties van particuliere verzamelaars.

BDS heeft de coördinatie van het transport en het contact met de verzamelaars onderhouden. SCI heeft het contact met het Museum voor Oosterse Kunst en het Museum voor Schone Kunsten in Kazan voor haar rekening genomen. SCI en BDS hebben het bezoek van een week van de conservator van het Museum voor Oosterse Kunst, Evgenia Karlova, georganiseerd. Zij heeft particuliere verzamelaars in Nederland bezocht om een keuze te kunnen maken voor de tentoonstelling. De expositie werd aangevuld met objecten uit de rijke collectie van het Museum voor Oosterse Kunst.

De catalogus is geschreven door Bernard Vermet, SCI, de vertaling naar het Engels is van Myra van der Velde, SCI, de correcties van Marijcke van Dongen, SCI en de vertaling naar het Russisch van S. Lapina. De productie was in handen van het Museum voor Oosterse Kunst, Moskou.

Door de ogen van een buitenlander
De tentoonstelling was een groot succes. De Russische pers, waaronder tvKultura, heeft ruimschoots aandacht besteed aan deze bijzondere tentoonstelling ‘waarin Rusland door de ogen van een buitenlander wordt gezien’, met name de kroning van Tsaar Nicolaas II in 1896 en de bijhorende entourage vormde een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling en was de aanleiding om het evenement in het Nederland – Rusland jaar te organiseren.

Kazan
De tentoonstelling was op een tweede locatie te zien, in Kazan. Het Museum voor Schone Kunsten in Kazan beschikt over een belangrijke collectie oosterse objecten, die de werken van Bauer in een heel andere opstelling ook tot hun recht deden komen. Deze tentoonstelling werd van 23 september tot 9 december gehouden. Verantwoordelijk conservator voor het hele project was Bernard Vermet, SCI.

FEITEN

Grootte
90 objecten
PROJECTDUUR
2012 - 2013
PROJECTTYPE
publicatie, tentoonstelling
MUSEA
DOWNLOADS

PARTNERS:

Array