SCHILDERIJ VAN DE MAAND

NOVEMBER 2023

De schilder Jacob Gerritszoon Cuyp (1594-1652) uit Dordrecht schilderde zowel traditionele als allegorische portretten. Het schilderij ‘Meisje met haan’ dat hier is afgebeeld lijkt op het eerste gezicht op een onschuldig portret van een jong meisje. Maar achter dit schilderij van Jacob Cuyp schuilt ook een andere betekenis.

Dit kunstwerk bevindt zich in het Kadriorg Kunstmuseum in Tallinn, Estland en is een pendant van  het schilderij ‘Jongen met gans’ dat in hetzelfde museum hangt.

Jacob Cuyp is misschien minder bekend dan zijn zoon Aelbert (Albert) Cuyp, de beroemde landschapsschilder uit de 17e eeuw, maar zijn werk is zeker niet minder interessant. Hij was in de eerste helft van de 17e eeuw de belangrijkste portrettist van Dordrecht. Naast portretten, die ongeveer tweederde van zijn bestaande oeuvre uitmaken, schilderde hij historiestukken, genrestukken en stillevens. Tot zijn talrijke leerlingen behoorden zijn halfbroer Benjamin Cuyp (1612-1652), zijn zoon Aelbert (1620-1691) en waarschijnlijk Ferdinand Bol (1616-1680).

SCI maakte tussen 2002 en 2005 inventarisaties van de Hollandse en Vlaamse meesters in het Kadriorg Kunstmuseum in Tallinn. Dit museum is gehuisvest in het Kadriorg Paleis, gebouwd in opdracht van tsaar Peter de Grote in de 18e eeuw.

Lees in deze editie van ‘Schilderij van de maand’ meer over het werk van Jacob Gerritsz. Cuyp en de bijzondere collectie van Vlaamse en Hollandse meesters in het Kadriorg museum in Tallinn.

Jacob Gerritszoon Cuyp

’Meisje met Haan’

Het Kadriorg Kunstmuseum,
Tallinn, Estland


 

 

Steun ons

Al meer dan 25 jaar werkt SCI dankzij uw steun. De gekwalificeerde vrijwilligers doen onafhankelijk van enige overheid kunsthistorisch onderzoek. SCI is per project aangewezen op sponsoring en subsidie. De structurele kosten van ons bureau blijven vrijwel ongedekt. Daarom hebben wij donaties van onze Vrienden broodnodig.