SCHILDERIJ VAN DE MAAND

NOVEMBER

Sinds 1997 inventariseert Stichting Cultuur Inventarisatie (SCI) niet of nauwelijks bekende collecties Hollandse en Vlaamse Meesters in musea in verre buitenlanden (zie projecten website SCI). Ter plaatse heeft SCI de collectie gedocumenteerd en gefotografeerd. Uit de ruim 20.000 foto’s in ons archief presenteren wij vanaf nu maandelijks een of meer foto’s met een bijzonder schilderij.

Schilderijen uit Kasteel Kamenz: Verloren en gevonden?

In verband met reisbeperkingen door Corona zijn de medewerkers van onze Stichting bezig met verschillende projecten op ons kantoor in Amsterdam. Een van de projecten waaraan we werken is de ondersteuning van de restauratie van het kasteel Kamenz. We zijn op zoek naar twee schilderijen gemaakt in opdracht van prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883) van de schilder Laurens Lodewijk Klein van Brandes (1826 -1909), gemaakt voor de eetzaal van Kasteel Kamenz in het Poolse dorp Kamieniec Ząbkowick.

 

Prinses Marianne van Oranje-Nassau, 1832
Wilhelm Wach (1787- 1845)
Olieverf op doek, 252 x 157.8 cm;
Amsterdam Museum, inv.nr. SA 1773

‘Het Huwelijk te Kanaä’ (Брак в Кане Галилейской). Op basis van de plattegrond en de afbeeldingen worden de afmetingen geschat op 5 x 7 meter.

In opdracht van prinses Marianne van Oranje-Nassau:

Steun ons

Al 23 jaar werkt SCI dankzij uw steun. De gekwalificeerde vrijwilligers doen onafhankelijk van enige overheid kunsthistorisch onderzoek. SCI is per project aangewezen op sponsoring en subsidie. De structurele kosten van ons bureau blijven vrijwel ongedekt. Daarom hebben wij donaties van onze Vrienden broodnodig.