Talinn

In 2004-2005 werd in Tallinn, Estland, een tentoonstelling georganiseerd van Nederlandse en Vlaamse kunst uit drie musea in Estland: het Kadriorg Art Museum, het Mikkel Museum en het Niguliste Museum.
Het Niguliste Museum is gehuisvest in de voormalige Sint Nicolaaskerk die in 1984 is herbouwd als museum en concertzaal. Prachtige altaarstukken, waarvan vijf geïnventariseerd door SCI, en middeleeuwse sculpturen komen in het gebouw goed tot hun recht.
De schilderkunst uit de Lage Landen is te zien in het Kadriorg Paleis, het voormalig paleis van de tsaren. Peter de Grote heeft het destijds voor zijn vrouw Catherina gebouwd. De naam ‘Kadri’ is een Estse variant op haar naam. Het Kadriorg Paleis is gerestaureerd en aangepast aan de huidige museumfunctie.

De Hollandse en Vlaamse meesters uit Ests kunstbezit hebben sinds het jaar 2000 een prachtig onderkomen. Porselein, tekeningen en grafiek zijn grotendeels te vinden in de voormalige keuken van het paleis. Ook dit gebouw is gerestaureerd en vernoemd, ditmaal naar de Estse verzamelaar Johannes Mikkel die in 1996 zijn collectie aan de staat heeft geschonken.

In 2012 bracht het Kadriorg Art Museum haar eerste catalogus uit van de collectie Nederlandse en Vlaamse kunst, Madalmaade kunst Kadrioru kunstimuuseumis. The Art of the Low Countries at the Kadriorg Art Museum.

FEITEN

Grootte
111 kunstwerken
PROJECTDUUR
2002 - 2005
PROJECTTYPE
inventarisatie
MUSEA
DOWNLOADS

PARTNERS:

.